Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca-9
Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca
Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca-2
Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca-3
Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca-4
Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca-6
Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca-5
Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca-7
Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca-8
Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca-10
Birdwatching-matarrana-Ebro-camping-portmassaluca-11

Birdwatching (albirament d’aus) al Matarranya

L’albirament d’aus, també “birdwatching”, és una de les pràctiques eco-turístiques en plena expansió en aquests moments. Consisteix en realitzar sortides, a soles o en grups, amb la finalitat observar aus en el seu entorn natural. I entre aquests llocs de somni, per gaudir d’un cant o perdre’s en un vol, ens trobem amb el Matarranya. Sense cap dubte, un dels enclavaments més rellevants per als ornitòlegs professionals i/o aficionats; també un lloc ideal per iniciar-se, en família, a l’apassionant món de l’ornitologia. L’entorn natural del Matarranya i la seva diversitat ambiental brinden l’oportunitat d’aprendre i divertir-se en un marc incomparable. El riu Matarranya ha llaurat un paisatge singular, on poden trobar ben conservats: jaç, aigua, escarpaments, bosc de galeria i bosc mediterrani. Naturalesa esplèndida, encerts sostenibles que generen una biodiversitat d’incalculable valor.

El Càmping PortMassaluca s’ubica, just, en la confluència del Matarranya i l’Ebre, a la vora d’una ampla massa d’aigua, sota els escarpaments fluvials més impressionants de la zona. Entre les seves parets de pedra sedimentada, podem trobar una colònia de reproducció del voltor lleonat i una de falciot reial, molt ben nodrida; també el falcó pelegrí es reprodueix en aquest paratge. Des del restaurant i la terrassa, es possible albirar les entrades i sortides als nius d’aquestes espècies; si l’època és propícia, l’intrèpid blauet, descansant en alguna de les barques o posaderes properes a l’embarcador, ens delectarà amb successives picades a la recerca de peixos.

En definitiva, oferim un paratge que permet al viatger observar diferents espècies en un mateix dia; mostrem un territori on assegurar-se de l’albirament d’una gran varietat d’espècies al llarg de tot l’any. El més aficionats podran obtenir llistats realment impressionants. La diversitat de l’ecosistema i la seva configuració en mosaic és el que fa d’aquest petit racó un gran lloc per als amants de les aus i la natura.

La zona és recomanables en qualsevol època de l’any, tot i que, sense cap dubte, la més activa, per l’albirament d’aus, coincideix amb el període reproductiu i amb els passos migratoris: des de l’inici de la tardor fins a la primavera. No obstant això, aquest enclavament natural resulta especialment interessant pels grans rapaços; l’hivern és, doncs, un bon moment per observar les aturades nupcials de voltors lleonats i l’àguila reial, també per descobrir els cants dels mussols reials.

Quines aus podem observar al Matarranya?

Els rapaços, sense objecció, constitueixen el principal atractiu d’aquesta zona. Voltors lleonats, aufrany comú, àguila reial, àguila cuabarrada, àguila calçada, milà negre, aguilot, falcó pelegrí i xoriguer, seran fàcilment detectats, però, sense cap dubte, l’estrella del cel és l’àguila cuabarrada (Hieraetus fasciatus): espècie molt sensible, que acostuma a sobrevolar la zona per dirigir-se als seus llocs de caça preferits.

Al riu podem trobar picapedrells (reials, agró roig, agró blanc, martinet blanc i martinet menut), cormorans a l’hivern i ànecs, com l’ànec reial, durant tot l’any; igual que el cabussó, altres espècies com les gavines, apareixen i desapareixen en funció de l’època de l’any.

En el bosc de ribera o de galeria la varietat de petits passeriformes, al llarg de l’any, és gran: pàrids, fringíl·lids, tallarols, mosquiters, tords, merles, oriols, sits...També podrem detectar a l’esparver, assetjant-los; ocells picots com el picacarrasques o picot verd, el picot garser gros, l’esmunyedís picot garser petit o el sempre ben camuflat colltort, per citar alguna de les espècies més rellevants.

En les pinedes i matoll mediterrani ens trobarem la mallerenga emplomallada; el tallarol emmascarat, de garriga i tallareta cuallarga; amb una mica de paciència, en llocs adequats, algun discret tallarol trencacames. També observarem als capsigranys: comú i meridional. A l’estiu, el cuquello i el cucut reial es deixaran sentir, més que observar, tot i que amb una mica de pràctica de seguida donaràs amb ells. Còlit ros, cagamànecs i cogullades, en espais més lliures de vegetació arbustiva seran els que et sorprendran a cada pas. En les construccions prestarem atenció als estornells, cridaners teuladins i algun altre descarat mussol el qual, segurament, ja fa estona que ens observa detingudament.

Si alcem la vista als escarpaments, aquelles parets rocoses esculpides pel riu al llarg dels anys, més allà dels rapaços ja esmentats, detectarem: la merles blava i roquera, cuablanc o merla de cua blanca, gran duc, roquerol, ballester gros i a l’hivern, amb una mica de sort, el pela-roques.

Albirar aus al Matarranya no és un quefer difícil. Afortunadament, comptem amb una gran varietat d’ecosistemes; el qual ens facilita la tasca d’observar les aus més representatives que habiten i visiten la Península Ibèrica. Per als aficionats a l’ornitologia resulta una zona de visita obligada.

Possiblement tot l’exposat sigui suficient perquè un enamorat de les aus i del seu medi aconsegueixi registrar, entre les seves experiències, una jornada de camp memorable. I si us sembla poc... encara queden sorpreses! En la vostra recerca d’aus rupícoles potser s’intercepti una cabra muntesa; mentre observeu espècies aquàtiques al riu, potser una discreta llúdriga decideixi una aparició fugaç.

Sense recórrer llargs trajectes, amb els serveis del Càmping PortMassaluca a la vostra disposició, podreu estrenar la vostra llibreta de camp amb els primers albiraments o ampliar aquesta altra que porteu sempre amb vosaltres a la motxilla.

Serveis ornitològics

Des del càmping podem coordinar els següents serveis professionals d’ornitologia:

  • Servei d’albirament amb guia per a un màxim de 8 persones, inclou telescopi i explicacions sobre la biologia de les espècies observades.
  • Serveis a mida i localització d’espècies per a professionals, màxim 3 persones.

* Per sol·licitar pressupost, enviar un correu a: book@camping-portmassaluca.es

Altres serveis per realitzar albirament

Al càmping tenim servei d’embarcacions i caiacs. Aquests últims molt discrets i funcionals per recórrer tot el Matarranya.