Si voleu gaudir del riu Matarranya i del riu Ebre s’ofereixen excursions guiades amb llaüt tots els diumenges entre juny i setembre (la temporada pot ser variable) amb sortides a les 11h des de l’embarcador de La Reixaga i des de l’embarcador del Càmping PortMassaluca.

Què és el llaüt?

El llaüt és una embarcació de fusta típica de la part baixa del riu Ebre la qual el feia servir per transport de mercaderies. La història de Faió està estretament lligada a aquest tipus de nau, la qual servia per portar el carbó, extret de les mines situades entre aquest municipi i Mequinensa, fins a l’estació de tren o fins a la part final de l’Ebre, a la zona de Tortosa i Amposta.

Aquestes embarcacions funcionaven a vela i rem i podien carregar fins a 40 tones. Navegaven riu a baix carregades de carbó i moltes vegades s’aprofitava el viatge per portar productes de la part baixa del riu, com l’arròs. La pujada solia ser més laboriosa, degut a que la corrent anava en contra. Si el vent no bufava a favor es feien servir els nomenats “camins de sirga”, els quals eren uns camins construïts a les vores del riu per on persones i animals (rucs, mules, bous o cavalls de tir) tiraven de l’embarcació mitjançant una corda.

A Faió s’ha recuperat un dels llaüts mítics de la zona: el Cardenal. Per altra banda, també s’ha apostat per la compra de dues embarcacions a motor per poder recórrer de forma turística els espais per on navegaven els antics llaüts.

Com puc gaudir-ho?

Si vols gaudir d’una visita per un espai natural únic, contacta amb nosaltres o amb l’oficina de turisme de Faió. Reserva la teva plaça, són limitades!

1- VIATGE AMB TIQUET: Cada turista es compra el tiquet per a fer la ruta guiada amb el llaüt. El tiquet es paga el mateix dia de l’activitat però és necessari reservar. El preu per adult és de 9€, nens menors de 12 anys 5€ i els menors de 3 anys no paguen.

2- VIATGE PROGRAMAT PERSONALITZAT: És el viatge on el turista “lloga” la utilització del llaüt, amb patró i guia inclòs. La capacitat màxima del llaüt és de 24 persones. Es pot personalitzar el recorregut i el format, tot i que si es fa el trajecte habitual el preu serà un preu tancat de 250€ i en cas que siguin menys de 12 persones seran 200€. Ha de realitzar-se amb reserva prèvia i si es vol un trajecte diferent es farà un pressupost a mida.