El silur

El silur (Silurus glanis) va ser introduït a l’embassament de Mequinensa l’any 1974. Des de llavors és una de les especies invasores més difícils d’eradicar. Actualment, el silur arriba a mides superiors als dos metres de longitud i 100kg de pes, i ha arribat a ser el monstre del pantà (tot i que és inofensiu per als humans). Al ser un peix tan gran, no té depredadors, una vegada ha superat els primers anys de vida.

Pesca-siluro-ebro-camping-portmassaluca-4
Pesca-siluro-ebro-camping-portmassaluca-5
Pesca-siluro-ebro-camping-portmassaluca-6
Pesca-siluro-ebro-camping-portmassaluca-2
Pesca-siluro-ebro-camping-portmassaluca-3
Pesca-siluro-ebro-kayak-camping-portmassaluca-7
Pesca-siluro-ebro-camping-portmassaluca
Pesca-siluro-ebro-camping-portmassaluca-7
Pesca-siluro-ebro-kayak-camping-portmassaluca-9
Pesca-siluro-ebro-kayak-camping-portmassaluca-6

La pesca del silur és una de les més populars dels pantà de Riba-roja, especialment a Mequinensa: la meca de la pesca d’aquesta espècie. El càmping es troba a 20 minuts del poble de Mequinensa i comparteixen les mateixes aigües. Es caracteritza per ser una pesca emocionant i de molta potencia, ja que els exemplars més grans poden comprometre fins i tot als pescadors més experimentats.

Tècniques i èpoques per al silur

Existeixen múltiples tècniques de pesca, tot i que les més utilitzades a la nostra zona són la pesca a spinning i la pesca amb pellets. Si és la primera vegada, us recomanem anar acompanyats per un guia de pesca per aprendre les tècniques, i obtenir així, millors resultats.

EFECTIVITAT DE PESCA SEGONS ELS MESOS DE L'ANY
MAR ABR MAI JUN JUL AGO SET OCT NOV DES
Silur a spinning
Silur amb pellet
Silur amb peix viu ACTUALMENT PROHIBIT

Pesca de silur a spinning

Algunes persones ho descriuen com a excitant i violent; sentir la picada d’un d’aquests gegants, mentre s’aguanta, la canya deixa sense alè a molts pescadors. El silur acostuma a picar en el primers segons en els que el cimbell entra en contacte amb l’aigua, això ho fa encara més emocionant. A més a més, els equips que es fan servir amb aquesta tècnica són més lleugers, pel que la lluita acostuma a allargar-se.

Siluro-kayak-ebro-mequinenza-fayon-portmassaluca-camping-9

Per pescar a spinning, sobretot a la zona en què ens trobem, el més habitual és fer servir una embarcació o caiac de pesca. La idea és recórrer totes les zones on habitualment es mouen, realitzant molts llançaments fins assolir l’èxit. Els silurs habitualment es mouen per estructures, ombres i zones de canyes profundes, lluny de la llum del sol perquè els molesta. Al llarg del capvespre i a la nit incrementen la seva activitat.

Pesca de silur amb pellet

La pesca amb pellets es caracteritza per atraure als silurs a un engranall on també es preparen les canyes. Els pellets són unes boles fetes a base de peix, alguns venen perforats per passar el fil. És una pesca menys esportiva i més relaxada que el spinning, fins al moment de la picada, on es desencadena el frenesí. Les picades normalment són molt espectaculars, perquè la canya es troba fixa i amb el fil tibat. Els equips solen ser més forts que els de spinning pel que normalment es triga menys en treure els silur.

pellets-para-el-siluro1

A prop del càmping hi ha diverses zones de pesca de vora amb bons accessos des d’on es pot treure bons exemplars (100kg i 2,5m). No obstant això, la pesca amb pellet ha demostrat més efectivitat en zones més sobreexplotades per la pesca, perquè són més encebades i això fa que els silurs s’acostumin a menjar cada dia als mateixos llocs. Per aquest motiu, coordinem les sortides a Mequinensa (20 minuts des del càmping) per a la pesca d’aquesta modalitat.

Pescar silurs amb peix viu

Actualment es troba prohibit en el riu Ebre.